preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

 > Naslovnica

Projekt: Priča jesenskog Šešira ili vile Jesenke

Autor: Mirela Nedić, 25. 11. 2021. 08:10

    Jesen nas uvijek iznova iznenadi šarenilom boja, mirisima, zvukovima i bogatstvom svojih plodova. Slušajući i čitajući stihove hrvatskih pjesnika, učenici V. razreda istražili su temu jeseni kroz različite aktivnosti na satima hrvatskoga jezika, a sve zaokružili razrednim projektom Priča jesenskog Šešira ili vile Jesenke. Svoju su kreativnost pokazali izradom šešira ili lutkice na kojima se našlo štošta - suhog lišća, jesenskih plodova - kestena, bundevica, oraha, kukuruzovine, šipka, raznoga povrća…Napisali i vješto pripovijedali svoju priču pred prijateljima.

Kako su izgledali njihovi šeširi i lutkice, pogledajte u galeriji…

 

 [više]

Dabar 2021.

Autor: Mirela Korajac, 22. 11. 2021. 18:53

Petu godinu za redom naša škola sudjelovala je u Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar.

Natjecanju su pristupili svi učenici drugog, petog, šestog, sedmog i osmog razreda.  

Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

 

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Ivan Rakonca, 17. 11. 2021. 13:03

Danas, 17. studenog u našoj školi smo prigodnim programom dostojanstveno  obilježili dan sjećanja na stradanje grada Vukovara. U programu su, pod vodstvom prof. Mirele Nedić, sudjelovali učenici dramske skupine i pjevači pod vodstvom vjeroučitelja.

Prigodnim dirljivim tekstovima, gestama i pjesmom učenici su stvorili ozračje svojstveno melankoličnoj i turobnoj te nadasne krvavoj jeseni 1991. godine u hrvatskom gradu divu Vukovaru...

Opet smo se sjetili svih onih koji su s ljubavlju i povjerenjem pogledali smrti u oči...onih koji su ginuli za ideale; nasuprot mržnjii, lađi, obmani i paleži...a svojom žrtvom nama u amanet ostavili apel; to nek Vam je opomena, znamen i Amen! 

 [više]

Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja

Autor: Damir Jukić, 15. 11. 2021. 11:02

Na ovoj poveznici možete pročitati Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, a koja se odnosi i na odgojno-obrazovne ustanove. Pod opširnije svakako pročitajte što je posebno naglašeno!

 
 [više]

Pobjednica školske razine Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Autor: Tihana Pavić Varga, 12. 11. 2021. 12:43

U ranijim vijestima smo pisali kako smo se ove godine prvi puta uključili u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Kviz predstavlja tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima.

Od desetak učenika koji su rješavali kviz najbolja je bila Marija Milković iz 8.razreda. Marija ulazi u izvlačenje glavne nagrade koje se održava 15.11. u Zagrebu, no s obzirom na epidemiološke prilike mi ćemo ga popratiti virtualno putem YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba. Mariji  još jednom čestitamo i želimo puno sreće!

Popis pobjednika na školskim razinama možete vidjeti na linku https://www.mhk.hr/kviz/upl/2021/NAC_KVIZ_POB_HRVat_2021.pdf

 [više]

Obavijest roditeljima i učenicima!!! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Damir Jukić, 11. 11. 2021. 13:48

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od 11. studenog 2021. godine, nastava će se od 15. studenog 2021. (ponedjeljak) za sve učenike od 1. do 8. razreda organizirati prema modelu A (uživo u školi) uz propisane epidemiloške mjere (dodatne upute su u priloženom dokumentu)!!!

Vidimo se!!!!!!! laugh

 [više]

Intervju s Ivom Marić, učenicom 5. razreda

Autor: Maja Greganović, 11. 11. 2021. 10:51

Zašto je važno čitati?

Intervju s Ivom Marić, učenicom 5. razreda

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo službeno je otvorila Mjesec hrvatske knjige proglasivši najčitatelje 2020. u više kategorija. Mi smo tek nedavno saznali da je Iva Marić, učenica 5. razreda, proglašena najčitateljicom u kategoriji od 11 do 14 godina. I tako već drugu godinu zaredom. To je velika čast i mi smo odlučili saznati nešto više o njoj i njezinoj sklonosti prema knjigama. Nadamo se da će ovaj intervju potaknuti druge na čitanje jer znamo koliko je ono važno u životu svake mlade osobe.

A zašto je važno čitati najbolje nam je prikazala Laura.

 [više]

VIRUTALNE VEZE DILJEM SVIJETA

Autor: Tihana Pavić Varga, 10. 11. 2021. 10:25

U sklopu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) ove smo se godine prvi puta uključili u projekt Virtualne veze diljem svijeta. Projekt se odvija na način da se škola prijavi na međunarodnu platformu, odabere školu sudionika koji su u odgovarajućoj vremenskoj zoni te se zatim organizira razgovor. Nama se javila škola iz grada Ghaziabada u Indiji. Tijekom sat vremena razgovora koji se odvijao na platformi Microsoft Teams učenici sedmog i osmog razreda Iva Đapić, Hana Pavić, Leon Mikić, Boris Lovričić, David Markotić, Šimun Karalić, Manuel Matić i indijski učenici su razgovarali o geografiji naših zemalja, o pojedinostima iz škola, knjižničnim aktivnostima te samom projektu. S obzirom da je tema ovogodišnjeg ISLM-a bila Narodne priče i bajke sljedeća tema razgovora bile su upravo narodne priče i bajke Indije i Hrvatske. Učenici iz Indije su nam predstavili neke svoje bajke, izveli su lutkarsku predstavu na temu jedne bajke te uživo prikazali nekoliko likova iz bajki na način da su se obukli u tradicionalne kostime i odjeću tih likova. Naši učenici su im ispričali o Ivani Brlić Mažuranić  kao najutjecajnijem hrvatskom autoru iz područja narodnih bajki i njezinim Pričama iz davnine. Na kraju smo im prikazali ilustracije Cvijete Job- ilustratorice koja je na zanimljiv i živopisan način ilustrirala Priče iz davnina. Kako se to sve odvijalo zainteresirani mogu pogledati i u youtube videu. https://www.youtube.com/watch?v=PjtEpZufiTA&ab_channel=PradipSinhVaghela   (Mala napomena: Indijci su na početku napravili mali lapsus-krivu školu su prozvali) 

 

 [više]

PROJEKT: Našim ulicama

Autor: Emilija Prgomet, 10. 11. 2021. 10:04

Naša škola sudjeluje u e Twinning projektu iz predmeta Tehnička kultura u kojemu mogu sudjelovati i ostali zainteresirani učitelji. :)

 

 

 

 

 

 [više]

DOBROVOLJNO CIJEPLJENJE DJECE PROTIV COVID-19 U DOBI 12 I VIŠE GODINA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Greganović, 5. 11. 2021. 13:10

Dragi roditelji i učenici,

u prilogu ove vijesti možete pronaći poziv HZJZ-a na cijepljenje protiv Covid-19 za djecu stariju od 12 godina.

Zainteresirani roditelji za narudžbe trebaju nazvati liječnicu školske medicine na telefonski broj ambulante 031/815-118.

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Greganović, 28. 10. 2021. 08:48

Dragi učenici, roditelji i djelatnici škole,

Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenog 2021. godine i traje do 3. studenog 2021. godine.

Nastava počinje u četvrtak 4. studenog 2021. godine te će se 4. i 5. studenoga 2021. godine održavati na daljinu po modelu C, sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i uz konzultacije sa ministrom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom.

Svima želim ugodan jesenski odmor!

 

Ravnatelj: Damir Jukić, prof.

 

 

 
 [više]

Noć čitanja

Autor: Mirela Nedić, 26. 10. 2021. 08:16

  

Aktivnost je održana u petak 22. listopada, a planirana je  školskim Kurikulumom u cilju poticanja ljubavi prema pisanoj riječi te njegovanja prijateljstva među djecom.

 

 [više]

DVORIŠNA RASPRODAJA

Autor: Maja Greganović, 22. 10. 2021. 12:48

Velika dvorišna rasprodaja OŠ Gorjani, doživjela je veliki uspjeh!

Učenici su donirali veliku količinu odjeće, igračaka, drušvenih igara, nakita, uporabnih predmeta te ih u petak 22.10. prodavali u školskom hodniku.

Usprkos lošem vremenu, odaziv je bio odličan te je za humanitarnu akciju prikupljeno 2450 kuna. Novac će biti uplaćen na račun za liječenje oboljele djevojčice Kiare.

Veliko hvala svima na sudjelovanju!

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Maja Greganović, 21. 10. 2021. 13:34

U mjesecu listopadu već tradicionalno obilježavamo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ove smo se godine odlučili za 18. 10. Učenici i učitelji raznim su aktivnostima pokazali koliko smo zahvalni na svim plodovima i blagodatima koje nam puža naša draga zemlja.

Dan je počeo svečanim programom prožet recitacijama i pjesmama. Učenici od 5. do 8. razreda imali su kraći scenski prikaz na temu kruha i plodova zemlje pod vodstvom učiteljice Mirele Nedić. Sva je to upotpunio naš zbor svojom prekrasnim glasovima, za koji je zaslužan naš vjeroučitelj Ivan Rakonca.

Cijeli je dan bio osmišljen na način da učenici provode svoje aktivnosti zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima. Razredna nastava iskoristila je lijep dan i odlučila se za spremanje jela na roštilju. Pekli su ražnjiće i slaninu. Ugodan i topao dan  iskoristili su i učenici 8. razreda koji su kuhali čobanac i pravili domaću tjesteninu zajedno sa svojim razrednikom.

Na jelovniku se još moglo mnogo toga naći: pogača, štrudla, kompot, vafli te palačinke s raznim prilozima.  Ne smijemo zaboraviti ni pekarske proizvode i kolače koje su marljivo priredili roditelji i bake naših učenika. Vesela atmosfera, puna smijeha, odisala je cijelom školom.

Zahvaljujemo se svima na suradnji i uloženom trudu.

 [više]

Posjet Vukovaru

Autor: Ivan Rakonca, 21. 10. 2021. 13:02

20. listopada učenici 8. razreda naše škole posjetili su grad Vukovar u sklopu terenske nastave. Cilj ovoga tipa nastave je upoznavanje sa značenjem i važnošću Vukovara u stvaranju hrvatske države u novijoj hrvatskoj povijesti te senzibilizacija učenika za iskazivanje dužnog pijeteta prema žrtvi Vukovara. Učenici su sudjelovali u predavanjima, raznim projekcijama, te detaljno obišli sve memorijalne lokacije Vukovara; Ovčara, Memorijalni centar, Trpinjska cesta, Kukuruzni put, Muzej vučedolske kulture, dvorac Eltz, franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova. Kulminacija cijele nastave bio je posjet obnovljenom vukovarskom vodotornju; uspon panoramskim dizalom i detaljan obilazak. Dalo se primijetiti da naši učenici ne kriju zadovoljstvo ovim oblikom nastave, jer je ponašanje i općenito držanje bilo na najprimjerenijoj razini.

 [više]

Projekt razmjene straničnika (Bookmark exchange project)

Autor: Tihana Pavić Varga, 21. 10. 2021. 10:31

I ove godine smo se povodom Mjeseca hrvatske knjige uključili u Projekt razmjene straničnika. Ovogodišnja tema su Narodne bajke i priče. Kako u Gorjanima postoji autohtona narodna bajka Babina Bilka, knjižničarka ju je na satu pročitala, a učenici 6.a i 3. razreda su zatim na tu temu ilustrirali straničnike. Kako su izgledali možete vidjeti na slici.

Naš partner ove godine je Slovenija i jako se veselimo njihovim straničnicima!

 [više]

PROSLAVILI SMO TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

Autor: Maja Greganović, 20. 10. 2021. 08:22

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuje tisuće doručaka. Zato se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka koji je dio projekta „Živjeti zdravo“.

Cilj je podići svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.

Ove godine Tjedan školskog doručka slavimo 11. - 15. listopada, a tema je Povrtni doručak.

 

 [više]

Tjedan školskog obroka

Autor: Damir Jukić, 18. 10. 2021. 10:51

Učenici 4. razreda su Tjedan školskog obroka obilježili i  pripremom tri zdrava recepta na engleskome jeziku. Nakon podjele poslova i kratkog proučavanja recepata krenuli su sa kuhanjem na indukcijskom kuhalu. Na jelovniku su bili  'Broccoli and carrot soup', 'Rice pudding ' te ' Banana smoothie'. Stručni žiri, naše drage teta Mira i Marija, tajnica Mirjana te čika Zlatko, su ocijenili hranu odličnom ocjenom. Našim ocjenjivačima se najviše svidjela povrtna juha dok su mali kuhari prednost dali slatkim jelima. 

Recepte i slikice pogledajte u galeriji. 😊

 

 [više]

Igračkom do dječjeg osmijeha

Autor: Maja Greganović, 14. 10. 2021. 12:10

Naši su se učenici još jednom pokazali ljudima velikog srca te nesebično donirali plišane igračke za akciju Igračkom do dječjeg osmijeha koju organizira KBC Rebro. Akciji smo se priključili preko Radio Tranzistora koji je zaprimio sve naše uredno zapakirane plišance te će ih dostaviti u Zagreb u KBC Rebro kako bi svako dijete koje tamo dođe moglo uzeti jednu igračku te lakše podnijelo pregled i/ili liječenje. Više fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji.

 [više]

Kreativna radionica

Autor: Vesna Dravec, 29. 9. 2021. 13:28

Na kreativnoj radionici su učenici 2. i 3. razreda izrađivali jesenjske dekoracije. Od kukuruzne šuške smo radili cvijeće, a zatim smo na rebrasti papir slagali svoje dekoracije. Upotrijebili smo razne prirodne materijale: suhu travu, suho cvijeće, suhe plodove, trsku,...

Uz naputke učiteljice Vesne, učenici su marljivo i uspješno uspjeli napraviti svoje dekoracije. 

 

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: Tihana Pavić Varga, 17. 9. 2021. 08:53

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije su hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!
Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosi naziv Šest autora traži čitatelja.

Naša škola se ove godine prvi puta uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Kviz predstavlja tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima.. Kviz su rješavali učenici 5., 6., i 8. razreda u srijedu 15.09. u informatičkoj učionici. Jedan pobjednik bit će izabran iz škole i ako epidemiološka situacija bude dopuštala uputit će se na završnu svečanost u studenom u Zagreb gdje će biti izvučen glavni pobjednik. Svi koji još nisu, a žele ispuniti kviz mogu to učiniti do 22. listopada na poveznici http://www.mhk.hr/kviz/ .

 [više]

Poštujte naše znakove

Autor: Maja Greganović, 16. 9. 2021. 10:27

Danas je našu školu posjetio policijski službenik te učenicima prvog razreda u matičnoj školi i područnoj školi Tomašanci održao interaktivno predavanje “Poštujte naše znakove”. Predavanje je dio programa sigurnosti na cestama za učenike prvih razreda osnovnih škola.

 [više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Maja Greganović, 10. 9. 2021. 20:12

Uz glazbu, u vedrom i sportskom duhu, učenici i učitelji OŠ Gorjani obilježili su Hrvatski olimpijski dan s ciljem podizanja svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima, kao i razvijanja svijesti o ulozi sporta u službi društva te edukacije mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju u svijetu.

Nakon vježbi zagrijavanja i razgibavanja, učenici razredne nastave natjecali su se u trčanju, skoku u dalj i skoku u vis, a učenici predmetne nastave natjecali su se po skupinama u krosu.

Po završetku natjecanja uručene su prigodne diplome pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Zavirite u našu foto galeriju.

 [više]

POPIS UDŽBENIKA I DODATNIH OBRAZOVNIH MATERIJALA ZA ŠK. GODINU 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Damir Jukić, 6. 7. 2021. 09:00

Poštovani učenici i roditelji,

Evo i malo važnih vijesti o udžbenicima za sljedeću školsku godinu:

Sukladno čl.10., st.6. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (NN 116/18) objavljujemo Odluku o odabiru udžbenika.

Udžbenike od 1. do 8. razreda financirati će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će druge obrazovne materijale (radne bilježnice i ostalo) financirati općina Gorjani za sve učenike.

U prilogu se nalazi kompletirani popis svih udžbenika i dodatnih obrazovnih materijala za sve razrede i sve predmete.

Pozdrav svima do jeseni!!!

 [više]

Poštujmo pravila- čuvajmo sebe i druge

Autor: Mirela Korajac, 6. 9. 2020. 14:26

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
Info

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
idemo u srednju ....

e-Dnevnik

VAŽNO - za učitelje!!!

www.ettaedu.eu

Priloženi dokumenti:
Ettaedu.pdf

Sudjeluj i ti!

Anketa (mala)
Koja je za Vas najvažnija stvar na svijetu?


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 210059
Ovaj mjesec: 2063
Ovaj tjedan: 430
Danas: 3
CMS za škole logo
Osnovna škola Gorjani / Bolokan 20, HR-31422 Gorjani / os-gorjani.skole.hr / osgorjani@os-gorjani.skole.hr
preskoči na navigaciju