preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login
idemo u srednju ....

e-Dnevnik

Raspored vožnje školskog autobusa

VAŽNO - za učitelje!!!

www.ettaedu.eu

Sudjeluj i ti!

Anketa (mala)
Koja je za Vas najvažnija stvar na svijetu?


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 122665
Ovaj mjesec: 600
Ovaj tjedan: 14
Danas: 14
Korisni linkovi :)

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Topljenje snijega
Autor: Gabrijela Jukić, 31. 1. 2017.

Ove godine snijeg je obilnije pao nego prošlih godina i učenike VII. razreda zainteresirala je ideja izračunavanja njegove gustoće.


            S učiteljicom matematike smislili su strategiju, odmjerili kvadratni metar neugaženog snijega sa školskog igrališta, njime napunili do vrha tri slobodne kante i ostavili ga nekoliko dana na toplom. Kada se snijeg otopio ili kako bi se stručno izrazili rastalio, "bacili smo se" na izračunavanje obujma (volumena) dobivene vode. Prvo što smo uočili je da je obujam vode bio daleko manji od obujma snijega kojeg smo ostavili. Pomoću obujma i relativne gustoće vode izračunali smo masu vode koja je jednaka masi rastaljenog snijega. Nakon malo muke s pretvaranjem mjernih jedinica, naučili smo da litra vode ima jedan kilogram. Nakon izračunavanja obujma snijega koji je pao na metru kvadratnom, uvrštavajući masu, dobili smo da je prosječna  gustoća ovogodišnjeg snijega oko 6 puta manja od gustoće vode.

            U radu smo povezali znanje fizike, kemije i matematike, na kraju povezali s geografijom te istaknuli da je količina dobivene vode ustvari količina padalina po kvadratnom metru. 

 

Ivana Domjan, prof.

   

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju