preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login

Odrastanje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zanimljive činjenice o suzama – jeste li znali?
Autor: Antonela Gregić, 11. 11. 2014.

Nekad plačemo od tuge, nekada od sreće, a koji put su samo luk ili propuh krivci za suzu koja klizne niz oko. Iako i mnoge životinje plaču, jedino ljudi puštaju suze u naletu emocija.wink#Biokemijski sastav suza sličan je pljuvački
I slina i suze sastavljene su od soli, hormona i proteina stoga ovaj podatak i ne čudi previše.

#Cure plaču više nego dečki
Žene u prosjeku plaču 5 puta mjesečno, dok su dečki nešto 'tvrđeg' srca pa suzicu puštaju tek jednom u dva mjeseca. Curke plaču otprilike 6 minuta, a u 65% slučajeva njihovo se plakanje pretvara u jecanje, dok su dečki nešto brži – plaču samo 4 minute, a tek 6% njih jeca.

#Suze se 'prelijevaju' iz suznih žlijezda
Suzne žlijezde nalaze se s unutrašnje strane gornjeg kapka i tekućina koju one proizvedu zapravo odlazi u malu cijev u nazalnu duplju. Tek u trenutku kada ih bude previše, one se počnu prelijevati preko oka.

#Suze su signali
Znanstvenici su prije 3 godine utvrdili da suze ne djeluju dobro na 'muškost'; miris suza naime smanjuje razinu testosterona kod dečki i samnjuje im fizičku privlačnost.

#Krokodilske suze postoje
Istraživači sa Univerziteta u Floridi tvrde da krokodili zaista plaču, ali ne zato što su tužni. Tijekom istraživanja je praćeno sedam životinja od kojih su sve bile u bliskoj vezi sa krokodilima i otkriveno je da njih pet suzi dok jede. Uzrok suza još uvek nije jasan. Izgleda da krokodili konstantno proizvode suze, a njihova funkcija je da održe oči vlažnim.

#Nakon plakanja možemo se osjećati dobro ili loše, ovisno o društvu
Nakon što se dobro isplačemo, možemo osjetiti olakšanje ili potonuti još više u depru. To ovisi o ljudima koji su oko nas – ako nam daju podršku i ohrabre nas pozitivnim riječima, plakanje će biti dobra terapija nakon koje ćemo se osjećati bolje.

#Kada je u pitanju luk, plačemo zbog sin-propantijal-s-oksida.
To je kemikalija koja nas iritira i stimulira suzne žljezde.

Eto,sada znate malo više o suzama :DIzvor: http://www.teen385.com/


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju