preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login

Odrastanje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Poruka tinejdžera budućem premijeru
Autor: Josipa Sabo, 4. 11. 2015.

PORUKA TINEJDŽERA BUDUĆEM PREMIJERU: NEMOJTE MISLITI SAMO NA SEBE, MISLITE NA NAS MLADE!

 

Stranica za tinejdžere Teen385 je proveo anketu kako bi doznali koliko su hrvatski tinejdžeri upoznati s parlamentarnim izborima 2015. godine. Zanimalo nas je kojeg političara mladi vole, a kojeg ne, za koga bi glasali na izborima te što poručuju budućem hrvatskom premijeru.

Maloljetnici još uvijek nemaju pravo glasa na izborima, ali njih 700 je podijelilo svoje mišljenje o parlamentarnim izborima i kandidatima.


Najviše mladih glasalo bi za stranku HDZ, najpopularnija političarka je Kolinda Grabar-Kitarović, ali smatraju da izbori nisu važni jer se ništa ionako neće promijeniti.

Iako najveći broj tinejdžera, njih 26%, ne bi izašao na izbore, rezultati ankete pokazali su da bi svaki četvrti tinejdžer glas dao HDZ-u. Zanimljivo je da je druga najpopularnija stranka među mladima Živi Zid za kojeg bi glasalo 18 % adolescenata dok se SDP nalazi na tek trećem mjestu s 15%glasova. Za Orah bi glasalo 3,9 % mladih, a za Most 6,6 %.

Polovica tinejdžera smatra da izbori nisu važni jer se svejedno ništa neće promijeniti, dok 31% ima nešto optimističniji stav i smatra da su izbori važni jer je sada vrijeme za promjene. 13% tinejdžera izjavilo je da ih izbori uopće ne zanimaju.

Najpopularnija političarka među adolescentima je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, a nakon nje nalazi se Ivan Vilibor Sinčić. 45% mladih izdvojilo je Zorana Milanovića kao omraženog političara, a u stopu ga slijedi Tomislav Karamarko s 35% glasova.

Mladi smatraju da u političkim programima nedostaje brige za mlade, školstvo, siromašne, izbjeglice, a političke stranke smatraju odbojnima zbog laži.

Mlade smo upitali što bi oni ponudili u svom programu da se kandidiraju te na što političari ne obraćaju toliko pažnje, a trebali bi. Sumirani odgovori pokazuju da se premalo pažnje obraća na mlade, na školstvo, nezaposlenost, iseljenje mladih iz Hrvatske, na pomoć izbjeglicama, siromašnima i beskućnicima. Neki od odgovora su:

`Da više stvari doniraju školama, npr. računala, tablete, knjige za knjižnicu, lopte i sl. Da pomažu samohranim roditeljima, ljudima koji nemaju zdravstveno osiguranje, ljudima koji ne mogu platiti račune i ljudima koji žive na ulicama. Da se ukine rasizam i da to postane kažnjivi zločin.'

`Ponudila bih reformaciju u školstvu te bih pokušala stvoriti bolje uvjete za mlade otvaranjem novih radnih mjesta.`

`Svim beskućnicima bih pomogla, povećala bih plaće,skratila radno vrijeme, drugačije bi organizirala bi drugačije školovanje.`

Puno je poruka za budućeg hrvatskog premijera

`Ne budite kao ostali, ne mislite samo na sebe, mislite na nas mlade!`

`Napravite napredak u Hrvatskoj tako da sto više Hrvata ostane u Hrvatskoj, a ne da svi mladi bježe u inozemstvo.`

`Dragi premijeru,trebali biste malo više obratiti pozornost na učenike u osnovnoj školi jer je jako teško,previše gradiva imamo za učiti,previše zadaće i torbe su nam jako teške. Svaki dan pišemo test ili odgovaramo,jako smo zauzeti,a nastavnici to ne shvaćaju ozbiljno kada kažemo. Pozdrav od učenika osnovne škole.`

`Možda da iskoristiš tu novu poziciju da doista pomogneš Hrvatskoj, a ne da kradeš od države.`

`Djela su više od riječi.`

`Ovo je vjerojatno zadnja prilika za učiniti nešto dobro s Hrvatskom, sve je na vama.`

Nadamo se da će ovi rezultati biti `poziv na buđenje` među našim političarima koji moraju obratiti više pažnje na mlade ljude u Hrvatskoj, a ne svake četiri godine. Imate li vi što za nadodati?

Teen385

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju