2020-09-03 12:32:18

Preporuke za roditelje

Dragi roditelji i učenici,

u tekstu vam predstavljamo upute Ministarstva za izvođenje nastave ove školske godine. Molimo vas da ih temeljito proučite i da zajedno možemo krenuti u novu školsku godinu 2020./2021. koja je za nas sve predstavlja izazov. Osnovna škola Gorjani poduzela je sve potrebne epidemiološke mjere kako bi sigurno krenuli u novu školsku godinu.

Epidemolozi su ukazali na to da je svaki učenik u odgojno-obrazovnoj ustanovi siguran kao i kod kuće. Kako je osnovnoškolski odgoj i obrazovanje obvezan, učenici trebaju pohađati školu. Iznimka: -učenici koji pripadaju izrazito vulnerabilnim skupinama→ preporučeno je da prate nastavu na daljinu

- škole će za njih osigurati sudjelovanje u nastavi na daljinu, ovisno o dobi, mogućnostima komunikacije i sposobnostima korištenja digitalnih alata učenika

Za ostalu djecu/učenike, nastava se odvija u školi, a ako epidemiološka situacija bude zahtijevala, moguće je izvođenje nastave i prema mješovitom modelu (dijelom u školi, dijelom na daljinu) ili samo na daljinu (u slučaju potreba izolacije dijela učenika, razrednih odjela ili cijele škole).

 

Trebate obratiti pozornost i na mjere koje je izdao HZJZ 24. kolovoza 2020., a u kojima se navodi da:

-roditelji trebaju mjeriti temperaturu učenika prije polaska u školu, a u slučaju povišene temperature, dijete/učenik se ne smije dovoditi u školu, već se javljaju ravnatelju ustanove i obiteljskom liječniku radi odluke o testiranju

-temperatura učenika treba biti zapisana u učeničku bilježnicu koju će on donijeti u školu

Roditelji moraju biti svjesni da se zbog epidemije treba strogo pridržavati mjera te da svako nepridržavanje istih utječe na povećanje rizika od zaraze.

Stoga se roditeljima preporučuje da sa svojom djecom, bez obzira na dob djeteta, što češće razgovaraju o onome što trebaju činiti da zaštite svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih. Trebaju podsjećati djecu da:

- održavaju razmak od 1,5 m

- da peru ruke prije i poslije jela, nakon korištenja toaleta, kada dođu izvana i  kada su im ruke prljave

- da se ne miješaju s učenici iz ostalih razrednih odjela

- da ne posuđuju pribor od drugoga učenika

Održavanje nastave odvija samo za učenike istoga razrednog odjela ili odgojno-obrazovne skupine s programima za učenike s teškoćama u razvoju.

Roditelji djece/učenika koji neće moći u dječji vrtić/školu ili onih koji će nastavu pratiti na daljinu, ovisno o dobi djeteta, trebali bi svom djetetu biti pomoć i potpora. Za učenike kojima je potrebno bit će organizirana i dodatna i dopunska nastava.

 

Iako je roditeljima ograničena mogućnost ulaska u odgojno-obrazovnu ustanovu, roditelji imaju obvezu pratiti napredovanje svoga djeteta. Preporučuje se komunikacija odgojno- obrazovnih djelatnika i roditelja na daljinu i to samo u radne dane.

 

Naglašavamo da učenik ima obvezu pohađanja nastave, a roditelj ima obvezu opravdati svoje dijete u slučaju bolesti ili zatražiti izostanak sukladno odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

 

Prvi dan škole

Učenici trebaju ponijeti torbe kako bi preuzeli udžbenike iz škole.

Predmetna nastava ulazi u školu u 7:50, odlazi do ormarića, uzima preobuću i odlaze u svoju učionicu.

Raspored učionica: 5. razred- učionica matematike

                                6. razred- učionica hrvatskog jezika

                                7. razred- učionica stranog jezika

                                8. razred- učionica biologije, kemije i prirode

Razredna nastava ulazi u matičnu školu u Gorjanima u 8:45, odlazi do ormarića, uzima preobuću i odlaze u svoju učionicu.

U područnoj školi Tomašanci učenici 1. i 4. razreda dolaze u školu u 7:50,a učenici 2. i 3. u 8:45.

Prvi dan škole jedan roditelj može doći sa učenikom u školu, ali treba imati masku.

Učenici od 1. do 4. razreda ne trebaju nositi maske.

Učenici od 5. do 8. razreda obavezno nose maske na hodnicima škole.

Učenici putnici trebaju u autobusu nositi masku.

 

Ujedno ukazujemo da je HZJZ izdao Savjete za roditelje vezano uz rad vrtića i škola od 25. svibnja 2020. koji su dostupni na mrežnim stranicama.

 

 


Osnovna škola Gorjani