preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Gorjanska bitka

Projekt: Gorjanska bitka

 

Ideja o nastanku i realizaciji dramskog prikaza Gorjanske bitke javila se početkom školske 2006/07.godine u sklopu proučavanja zavičajne povijesti tijekom redovne nastave povijesti. U dogovoru sa učenicima tadašnjeg šestog razreda pristupilo se planiranju i istraživanju svega vezanog za tu tematiku. S obzirom na činjenicu da su svi učenici iskazali zanimanje za temu, pokušali smo osmisliti neku aktivnost koja bi obuhvatila sve učenike. Pristupilo se istraživanju i same tematike vezane za cijelo razdoblje u kojem se odigrala bitka, a kako se nastavnim planom i programom za šesti razred obrađuje razdoblje srednjeg vijeka, odlučili smo povezati samu bitku i sve prostorno-vremenske karakteristike tog razdoblja. Tako su učenici tijekom cijele godine učeći opće značajke života u srednjem vijeku, proučavali i tadašnja zbivanja u njihovom zavičaju. Nastojali smo povezati sadržaje više nastavnih predmeta: povijesti, geografije, vjeronauka, glazbene i likovne umjetnosti, hrvatskog jezika i informatike kako bi učenici dobili što bolju sliku cijelog razdoblja srednjeg vijeka.

Učenici su tijekom školske godine imali priliku posjetiti prostorije

Općine Gorjani u kojoj se čuva kopija slike Gorjanske bitke, obići teren gdje se navodno odigrla bitka i proučiti literaturu vezanu za bitku i osobe koje su u njoj sudjelovale. Svoja su saznanja prikupili i prezentirali jedni drugima tijekom nastave povijesti.

 

Kako bi svoja dostignuća predstavili i široj zajednici u kojoj žive, osmislili smo dramski prikaz bitke koja se u 14. stoljeću odigrala na ovom prostoru. U tu svrhu pozvali smo ljude iz zajednice da se svojim idejama uključe u naš projekt. Pridružio nam se i gospodin Mijo Pavić iz Tomašanaca koji je svojim savjetima i radom uvelike pomogao u ostvarivanju projekta. Učenici su uz njegovu pomoć izrađivali kostime i oružje za predstavu i tako proširilivali znanje o životu i radu vitezova.  

Scenografski dio, kao i izradu plakata za predstavu napravila je gospođa Mirjana Marinović, samostalna umjetnica iz Gorjana, a tekst drame pregledala i lektorirala nastavnica hrvatskog jezika Mirela Nedić.

Sam tekst drame napisala  i prilagodila nastavnica povijesti koja je ujedno uz pomoć nastavnice hrvatskog jezika i režirala dramu.  Drama se sastoji od tri čina i ima sedam glavnih uloga u trajanju od 20-ak minuta. S obzirom da su svi učenici šestog razreda sudjelovali u drami bilo je potrebno organizirati audiciju za uloge.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Info

Oglasna ploča
idemo u srednju ....

e-Dnevnik

VAŽNO - za učitelje!!!

www.ettaedu.eu

Priloženi dokumenti:
Ettaedu.pdf

Sudjeluj i ti!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 280881
Ovaj mjesec: 1999
Ovaj tjedan: 371
Danas: 25
CMS za škole logo
Osnovna škola Gorjani / Bolokan 20, HR-31422 Gorjani / os-gorjani.skole.hr / osgorjani@os-gorjani.skole.hr
preskoči na navigaciju