preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login

Škola
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MURDER- tehnika učenja
Autor: Josipa Sabo, 2. 3. 2015.

Skraćenica MURDER (engl. ubojstvo) dolazi od riječi koje su ujedno i trikovi koji ti pomažu učiti: Mood (raspoloženje), Understand (razumijevanje), Recall (prisjećanje), Digest (upijanje), Expand (proširivanje) i Review (ponavljanje).


Mood (raspoloženje) – raspoloženje je prva stvar koju moraš popraviti kad se pripremaš na učenje. Moraš ući u posebno stanje uma da bi što brže i lakše savladla gradivo.

Understand (razumijevanje) – shvati ono što moraš naučiti, ali i one teme i probleme koje ne shvaćaš najbolje kako bi se bolje usredotočio/la na njih dok čitaš gradivo. Bitno je shvatiti o čemu čitaš, ali i shvatiti što te najviše muči prilikom učenja.

Recall (prisjećanje) – provjeri možeš li se prisjetiti onoga što si naučio/la. Ako shvatiš da ti je jedna lekcija ili tema posebno ‘šupljikava’ – vrati se na taj dio i pročitaj ga ponovo.

Digest (upijanje) – bitno je svaki dio gradiva, onako kako ga naučiš, pokušati prepričati svojim riječima. Vidjet ćeš koliko je to teško ako nisi dobro i s razumijevanje naučila.

Expand (proširivanje) – nemoj stati na tome što naučiš iz bilježnice ili knjige! Nakon lekcije uzmi pauzu i postavi si nekoliko ovakvih pitanja: “Što bih o ovoj temi mogao pitati profesora ili profesoricu?” ili “S čime se u ovoj temi slažem, a s čime ne?” i slično. Razmisli kako bi naučeno primijenila na neku situaciju u svakodnevnom životu ili kako bi to što si upravo naučila objasnila drugim učenicima u školi. Sva će ti ova pitanja pomoći da temeljito razmisliš o temi.

Review (ponavljanje) – ponavljanje je majka znanja! Napravi si za šalabahter, ali za prije sata, samo kao podsjetnik koji ćeš kasnije baciti i nećeš ga koristiti pod satom.Izvor: Teen385


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju