preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gorjani

Login
Tražilica
idemo u srednju ....

e-Dnevnik

Raspored vožnje školskog autobusa

VAŽNO - za učitelje!!!

www.ettaedu.eu

Priloženi dokumenti:
Ettaedu.pdf

Sudjeluj i ti!

Anketa (mala)
Koja je za Vas najvažnija stvar na svijetu?


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 134373
Ovaj mjesec: 1034
Ovaj tjedan: 322
Danas: 1
Korisni linkovi :)

Fizika

Učiteljica: Emilija Prgomet, prof.

Preuzeto s www.os-popovac.skole.hr; autor priloženog dokumenta je nastavnik povijesti i hrv. jezika Željko Predojević iz Osnovne škole Popovac.

 
 

 

Priloženi dokumenti:
KAKO PRAVILNO NAPISATI REFERAT.doc

linkovi

Newtonovi zakoni

Newtonovi zakoni gibanja i gravitacije položili su stabilan temelj fizici, a izvan svijeta subatomskih čestica i brzina bliskih svjetlosti vrijede i danas. Antičke predodžbe o gibanju sažeo je Aristotel (394. – 322. pr. Kr.) u svojoj Fizici. On je sva opažena gibanja podijelio na prirodna i prisilna. Prirodno se gibanje - primjerice kružno gibanje nebeskih tijela i slobodni pad - odvija bez ljudskog uplitanja.

Aristotel je smatrao da se nebeska tijela gibaju u kružnicama zato što je to najsavršeniji oblik gibanja. Tijelo pak pada na Zemlju zato što tako najlakše dolazi na pravo mjesto. Prisilno gibanje nastaje ljudskim djelovanjem, primjerice kad nešto bacamo, i Aristotel je pretpostavio da je ono uvijek nekakva kombinacija kružnoga gibanja i slobodnoga pada. Tek će mnogo kasnije biti otkriveno da se projektil zapravo giba po paraboli.

 

Za opširnije pročitaj na portalu www.skole.hr.

IZVOR : www.skole.hr

Nikola Tesla
Nikola Tesla - sanjar, genij i humanist
Emilija Prgomet / datum: 10. 11. 2011. 14:11

Svaki put kad upalite računalo sjetite se najvećeg znanstvenika u povijesti, jer se izmjenična struja proizvodi u Teslinom trofaznom generatoru, prenosi se Teslinom visokonaponskom mrežom, Teslina zavojnica daje napon za sliku na monitoru, a bežični miš radi putem radiovalova, koje je prvi proizveo Tesla.


Otkriće izmjenične struje, izumitelja Nikole Tesle, temelj je proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije. Kao što je otkriće kotača vječni pokretač ljudskog napretka, tako je i izmjenična struja prometejski promijenila svijet dajući mu svjetlo i energiju.

Tražeći pojam ili ime Nikole Tesle na Internetu pojavit će se barem 600.000 stranica na kojima se spominje najveći hrvatski i jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja u povijesti. Nikola Tesla, kojeg s pravom možemo smatrati dobitnikom Nobelove nagrade, rođen je 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan nedaleko Gospića, a umro 7. siječnja 1943. godine u hotelu «Newyorker» u New Yorku. Navodno je rođen točno u ponoć između 9. i 10. srpnja, tijekom oluje, kad se nebo osvijetlilo velikom munjom. Izmislio je i patentirao načelo okretnog magnetskog polja, cjeloviti sustav proizvodnje, prijenosa i iskorištavanja višefazne izmjenične struje, telefonsko pojačalo, indukcijski motor, generator struje visoke frekvencije (Tesline struje), Teslinu zavojnicu, bežične komunikacije, radio, fluorescentno svjetlo (tzv. Teslin luk) i oko tisuću drugih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio isti. Nikola Tesla se može smatrati pionirom bežične telegrafije i radiokomunikacija jer je napravio prvi sustav bežičnog upravljanja i prenošenja signala na daljinu.

Bio je poznati borac za mir i napredak čovječanstva, sanjao je o «konačnom» oružju koje bi zbog straha odvratilo ljude od sukoba i okončalo sve ratove. U spomen na zasluge u elektrotehnici povodom stogodišnjice Teslina rođenja osnovna SI jedinica za magnetsku indukciju (gustoću magnetskog toka) dobila je ime po njemu, «tesla» (T). Objavio je niz znanstvenih radova iz fizike, čija su sva teoretska načela i praktično pokazana, osim jednog. Tesla nikada nije uspio prenijeti električnu energiju bežičnim putem, za što je do smrti tvrdio da je moguće, što ni danas nije u cijelosti opovrgnuto.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju